Ellen och hennes trumpet behöver avslappnad stabilitetAtt få arbeta med sin passion är rena drömmen för många. Musikern Ellen Pettersson har lyckats förverkliga den, på både gott och ont. Dagslånga bilresor och ständigt kånkande av tung musikutrustning uppför trappor frestar på kroppen. När hon satte sig i Malmstolen kändes det som att hon hamnade rätt direkt.

Berätta om ditt arbete!

– Jag jobbar som musiker, är ute och spelar mycket, men skriver också egen musik. Mina instrument är trumpet och synt. Jag sitter inte så mycket på jobbet, förutom vissa perioder när jag sitter ner och jobbar intensivt vid datorn, och alla resor för att ta sig mellan spelningar. Det känns i kroppen när man har suttit en heldag i bilen utan paus.


Hur ser din arbetsplats ut?

– Jag hyr en liten skrubb i en lokal som innehåller flera arbetsplatser och en studio där jag kan spela in. Vid datorn jobbar jag med både musik och admin. Jag har även en replokal där jag spelar en del.

”Det är så lätt att slarva och tänka ’äsch jag ska bara sitta en liten stund, så det är inte så noga’ och så sätter man sig på golvet eller en liten pall.”

Minns du ditt första intryck av att sitta i en Malmstol?

– Det kändes som att jag hamnade rätt direkt. Jag kunde slappna av. För mig är det viktigt att vara avslappnad och stabil samtidigt. Trumpet är ett väldigt fysiskt instrument, som kräver ordentligt stöd och kraft i magen. Man måste andas in mycket luft, då är det lätt att axlarna åker upp, så att man spänner sig och inte får ut luften. Samtidigt ska jag hålla upp instrumentet, och se till att inte knipa ihop armarna, utan ta plats och vara rak i ryggen.

Har du haft fysiska besvär kopplade till jobbet?

– Jag har haft problem med axlarna. Det var egentligen mest för att jag bär så mycket: tunga väskor, gitarrförstärkare, trumset. Och ofta finns det ingen hiss. Om man spelar med Beyoncé behöver man såklart inte tänka på sånt.

Vad gör du för att ge kroppen en god arbetsmiljö?

– Åh, det där tänker jag ju på, men det blir lätt att man glömmer, speciellt när man arbetar på så många olika platser. Det är så lätt att slarva och tänka ”äsch jag ska bara sitta en liten stund, så det är inte så noga” och så sätter man sig på golvet eller en liten pall. Men jag försöker tänka på min hållning och att vara avslappnad.


Hur mycket tänkte du på ergonomi innan?

– Mest när jag pluggade på musikhögskolan. Då satt man med sitt instrument många timmar om dagen, så det var viktigt att tänka på hur man jobbade med det, hur man sitter och hur man håller instrumentet.


Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att få jobba med det som en gång började som en hobby. Det är fantastiskt roligt. Även om det så klart inte är hundra procent roligt varje dag, så är det detta jag brinner för. Jag trivs också mycket med att kunna bestämma över min egen tid. Det är fritt och väldigt skönt att varva mellan att jobba mycket vissa perioder och ibland inte jobba alls.

”För mig är det viktigt att vara avslappnad och stabil samtidigt. Trumpet är ett väldigt fysiskt instrument, som kräver ordentligt stöd och kraft i magen.”

Vilka stora utmaningar möter du på jobbet?

– Mest logistiska. Att planera olika resor och att få ihop allting. Jag jobbar oftast när andra är lediga, vilket kan vara klurigt för privatlivet. Jag försöker vara jätteduktig på att planera, vara ute i god tid och vara tydlig mot andra.


När kände du dig riktigt stolt och nöjd på jobbet senast?

– Då tänker jag på en konsert i somras, på en liten festival utanför Stockholm. Det var ett hjärteprojekt. Jag hade skrivit musiken och det kändes speciellt att äntligen få spela live igen efter corona. Men veckan före blev så stressig och vi hann bara få in ett par timmars repetition. Hur skulle det gå?! Men det blev jättebra! Troligen för att vi har spelat så mycket ihop tidigare.

Vad behöver du för att göra ett bra jobb?

– Bra förutsättningar. Hyfsat mycket tid, hyfsat ostressigt, bra teknisk utrustning. Om det är en konsert är det viktigt att man får tid för att soundchecka, och att det är bra medhörning. Hör man inte de andra blir det jättesvårt.


Vad gör du när du inte arbetar?

– Eftersom jag jobbar med min hobby glider det ihop en del. Men förutom musiken är det härligt att vara ute i naturen, att bara att åka i väg till en skog och grilla korv över en eld. Men att vara ute och dricka öl med vänner är inte så dumt det heller.


Vad behöver du för att må bra?

– Jag vill ha den perfekta balansen. Lagom mycket jobb, lagom mycket umgänge med vänner och familj och lagom mycket återhämtning och egentid.


Var sitter du helst om inte i en Malmstol?

– Utomhus på sommaren, i en riktigt skön Baden Baden-fåtölj, lite sådär i halvskugga.

Ellen Pettersson

Frilansande musiker som spelar trumpet och synt, skriver musik och turnerar.

Bakgrund
Musikhögskolan i Malmö.

Bor
I lägenhet i centrala Malmö.

Intressen
Musik, vänner och friluftsliv.

Malmstolen Focus R7


Serie
Focus. Flexibla stolar för flera användare och långa sittningar.

Användning
Perfekt för dig som delar kontor och stol med andra, som sitter sällan, men flera timmar i taget. En R7 är lätt att ställa in och följer dina rörelser.

Detalj i fokus
Syncroglide-gungan följer dina rörelser så att ryggen aldrig tappar kontakt med ryggstödet.

Läs mer

Låna en Malmstol och upplev skillnaden

Låna en stol