Ergonomisk arbetsplats – att må bra på jobbet



Och det är ju där vi har höj- och sänkbara arbetsbord, nackstöd på stolarna och kanske till och med ergonomiska tangentbord för att avlasta handlederna när vi jobbar vid datorn. Men bara för att du lämnar kontoret för dagen betyder inte det att du kan glömma det här med ergonomi. Din kropp bryr sig inte om var du befinner dig – bara hur du befinner dig.

Ergonomi på jobbet – en självklarhet?

Vare sig det gäller kontorsmiljöer, tillverkningsindustri eller annat, när arbetsplatser skapas finns ergonomi ofta med som en faktor. Därför är många arbetsplatser i grunden mer eller mindre ergonomiska och den som jobbar där behöver inte själv engagera sig i frågan. Många tar ergonomi på jobbet som så självklart, att man inte ens tänker på det.

Men i takt med att vi förändrar vårt sätt att leva och arbeta, blir också kopplingen mellan arbetet och en specifik plats mindre tydlig. Många väljer att delvis jobba hemifrån, och vissa är så mobila att man knappt kan tala om en speciell arbetsplats. Arbetsplatsen finns helt enkelt i datorn. Och var man råkar befinna sig med datorn spelar ingen roll.

Arbetsmiljö hemma

I takt med att allt fler jobbar hemifrån måste man titta närmare på arbetsmiljön på hemmakontoret. Arbetsmiljön är lika viktig vare sig du sitter hemma i köket, eller vid skrivbordet bland kollegorna.

Givetvis har vi en helt annan syn på saker när de är en del av hemmet. Design, material och färg på stolarna i ett konferensrum bryr man sig kanske inte så mycket om, men när de står i det egna hemmet är det en helt annan sak. Det är naturligt att fokusera på utseende och pris när arbetsstolen ska användas hemma. Men för att du ska må bra, jobba effektivt och undvika skador över tid, bör du också prioritera ergonomi på hemmakontoret!

För dig som jobbar hemifrån vid datorn är det tre saker som är särskilt viktiga:

Stolen
Bordet
Datorn

Om du tittar på de här tre sakerna med fokus på ergonomi, kommer du långt med att göra hemmakontoret till en

Vad är en ergonomisk arbetsstol?

En bra arbetsstol måste kunna justeras så att den passar din kropp. Därför måste sätet både kunna höjas och sänkas för att fötterna ska nå i golvet, och sätet ska kunna lutas. Ett flexibelt ryggstöd är också viktigt, och om du har ryggbesvär är det särskilt viktigt att ryggstödet kan anpassas för just din rygg. Armstöden ska vara i samma höjd som bordet, och stolen ska vara lätt att flytta – även detta är en del av ergonomin.

Vad är ett ergonomiskt bord?

Helst ska du ha ett höj- och sänkbart bord så att du kan växla arbetsställning mellan stående och sittande. Men bordet bör åtminstone gå att justera i höjdled så att du kan få rätt stöd för underarmarna (när de är i 90° vinkel från överarmarna).

Bordet ska också vara tillräckligt djupt. Dels för att kunna stödja hela underarmen och dels för att du ska kunna ha datorskärmen på bekvämt avstånd från ögonen. Du ska finnas tillräckligt med plats under bordet så att du kan röra benen fritt. Och om du också arbetar stående ibland är det bra med en mjuk ståmatta under fötterna.

Vad är en ergonomisk dator?

Här handlar det egentligen inte om själva datorn, utan om att placera tangentbordet så att du kan vila underarmarna när du skriver. Musen eller styrplattan bör du ha så nära dig att du inte behöver sträcka ut armen för att använda dem. En centralt placerad styrplatta ger bättre ergonomi än datormusen, eftersom det blir mindre rörelser i handleden med plattan.

Datorskärmen ska placeras så att blicken hamnar i övre delen av skärmen när du tittar rakt fram. Och du ska se texten skarpt på ca 70 cm avstånd. Om du inte ser tydligt på det här avståndet kan du behöva skaffa terminalglasögon. Sådana glasögon är också en del av ergonomin.

Hur vet jag att produkten verkligen är ergonomisk?

Det är lite som när man handlar mat. När man vill äta hälsosamt väljer vissa kanske den där light-produkten utan att fundera vidare på saken. Andra är medvetna och läser innehållsförteckningen noggrant – och kan ofta konstatera att innehållet faktiskt inte är särskilt hälsosamt.

Ofta står det "ergonomisk" i produktbeskrivningen av t.ex. en datorskärm eller en skrivbordsstol. Men hur vet man vad tillverkaren menar med ergonomisk? Och är den bra och rätt för mig i praktiken?

Ta en funderare på hur din arbetssituation verkligen ser ut när du jobbar hemifrån.

  • Kanske dags att uppdatera något?

    Även om du tror att stolen och din andra arbetsutrustning är "lagom ergonomiska" för dig, behöver det inte vara så. Kunskaper och produkter utvecklas hela tiden och det är viktigt att du använder utrustning som är anpassad – eller kan anpassas – för just dina behov. Särskilt om du börjar känna besvär någonstans.

  • Ha alltid rätt inställning!

    Tycker du att det är komplicerat att ställa in t.ex. arbetsstolen rätt, får du inte ge upp. Världens mest ergonomiska produkt gör ingen nytta om den inte är rätt anpassad för dig. Ta dig tid en gång för alla och gör alla inställningar i lugn och ro. Om du känner dig osäker kan du enkelt hitta hjälp och instruktioner [linkto: instruktionsfilmer].

  • Lyssna på varningssignalerna!

    Om du börjar känna muskelbesvär, byt arbetsrutiner. Eller försök åtminstone att göra rutinerna mer omväxlande för kroppen. Gör också en extra koll för att försäkra dig om att arbetsstolen och annan utrustning är rätt inställda för just dig.


Och det kanske viktigaste rådet av alla: Ta en paus och rör på dig!

Ta alltid det här med ergonomi på allvar. Det handlar ju i slutändan om dig.