Vikten av att sitta rätt - få ut det mesta av din Malmstol

En belastningsskada kan komma plötsligt vilket avsevärt försämrar livskvalitén hos den drabbade. Att inkludera rörelse och variation i arbetsdagen är ett bra sätt att motverka skador, men hur det än är så görs många uppgifter bäst sittandes. Därför är våra stolar utvecklade för att på bästa sätt förebygga skador såväl som stötta rehabiliteringen efter en befintlig åkomma. På så vis kan du vara lugn att du alltid har de bästa förutsättningarna för att undvika framtida belastningsrelaterade skador genom att sitta ergonomiskt.

Små förändringar – stora skillnader

Att sitta i en Malmstol ger dig en fantastisk ergonomisk utgångspunkt för att stå emot den belastning och krafter som vid sittande påverkar din kropp. Men stolen är bara en del av pusslet. För att arbeta hälsosamt behöver du även anpassa arbetsplatsen efter dina behov.

Ergonomisk checklista

  • Det är viktigt att du är noga med att ställa in din stol rätt för att få full nytta av de ergonomiska egenskaperna. Följ våra instruktionsvideos eller hör av dig så hjälper vi dig.

  • Sätt dig lätt bakåtlutad, ca 15 grader. Detta är den ställning som de flesta tycker är skönast, oavsett stolstyp. Ställningen är stabil och avlastar kroppstyngden mot stolen.

  • Sitt långt bak på sitsen. Det ger dig full kontakt med ryggstödet så att ryggstödet ger stöd och avlastning där det ska. Se till att din sittdyna inte är för långt utdragen så att du inte når ryggstödet.

  • Sitt i lagom höjd i förhållande till golvet – inte för högt. Du ska kunna sitta helt intill ryggstödet och aningen bakåtlutad och nå ned till golvet med fötterna. Detta för att skapa balans i stolen och minska trycket på låren.

  • Anpassa bordshöjden efter stolen – inte tvärtom. Du ska inte behöva lyfta axlarna för att nå upp till bordet. Ett för lågt bord får dig lätt att hänga framåt vilket i längden blir väldigt ansträngande.

  • Skärmhöjden justeras så att blicken naturligt faller ungefär mot skärmens övre tredjedel. Nu har din arbetsplats en bra grundinställning.

  • Placera tangentbord, mus och andra redskap på bordet så att armarna varken behöver sträckas eller roteras utåt.

  • Lås inte stolen om du absolut inte måste, utan låt den följa dina rörelser. Du kan även byta arbetsställning ofta, men ändra inte några inställningar på stolen.

Se alla våra stolar

Läs mer