Design i världsklass från en lada i ÄngelholmHur hittar man balans? Mellan form och funktion, rörelse och vila, vision och verklighet. För Jens Fager och Erik Arnell är det en del av vardagen. När de inte designar Malmstolar, skapar de allt från minimalistisk belysning till lyxiga bruksföremål för stjärnkrogar.


På vilket sätt arbetar ni med Malmstolen?

JENS – Just nu uppdaterar vi befintliga modeller för att ta dem upp en nivå inför framtiden. Förutom stolarna hjälper vi till med den visuella identiteten: mässor, hemsida, fotografering. Det är extra roligt att arbeta med en produkt som verkligen tillför något riktigt och viktigt i människors vardag.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

ERIK – Det är en blandning av klassiskt kontorsarbete och äventyr. Kontoret ligger i en gammal, ombyggd lada ute på de böljande rapsfälten i Ängelholm. Det är väldigt pittoreskt.
JENS – Vi ses vid 8.30 och börjar med att stämma av inför dagen och veckan. Sedan har vi oftast väldigt många projekt som löper parallellt. Vi har möten och en intensiv, tät dialog med kunder, och är mycket ute på fabrik, när det vi har ritat ska förverkligas.


Vad gör ni för att ge kroppen en god arbetsmiljö?

JENS – Vi försöker tänka på att röra på oss, och har börjat springa tillsammans på lunchen. Det behöver inte vara längre rundor, huvudsaken är att vi gör det.

ERIK – Det märks tydligt efter löprundan hur mycket bättre jag mår. Och så är jag väldigt glad för att sitta i Malmstolen. Det räcker inte att sitta bra, men om man ändå ska sitta en hel del är stolen viktig.

JENS – En stark kropp är grunden, men en bra stol är ett verktyg i helheten, särskilt när det blir många timmar framför datorn.


Minns ni era första intryck av att sitta i Malmstolen?

ERIK – Det är ju ett tag sedan nu, och även om den var skön att sätta sig i är det första intrycket inte det bestående. Med tiden har jag märkt att jag inte längre har ont i kroppen efter att ha suttit en hel dag, så som det kunde vara i andra stolar. Det är ingen punkt som trycker, utan tyngden fördelas väldigt jämnt. Man liksom svävar.

JENS – Man känner en avlastande balans. Tyngden kommer inte rakt ovanifrån, utan fördelas om. Rörelsen är viktig också. Stolen uppmanar till mikrorörelser så att musklerna håller igång.


”Det är särskilt roligt att arbeta med en produkt som verkligen tillför något riktigt och viktigt till människors vardag. ”

Vad är det bästa med ert arbete?

JENS – Att vår design påverkar många människors vardag, och att vi skapar många arbetstillfällen. Det är härligt med variationen också, och att vi faktiskt kan välja ganska fritt. Det är upp till oss själva vad vi ska jobba med.

ERIK – Vi får stort förtroende från våra kunder att lösa allt på det sätt som vi tycker är bra. Jobbet går inte att förutse, det är spännande.När kände ni er riktigt stolta och nöjda på jobbet senast?

JENS – Under en längre tid har vi hjälpt restaurang AIRA i Stockholm med flera objekt och produkter tillsammans med flera olika svenska hantverkare. Nu för bara ett par veckor sedan premierades restaurangen med sin första stjärna i Guide Michelin, och det är så kul.

ERIK – Det är ett projekt vi jobbat med under en väldigt lång tid, och vi är så stolta att detta samarbete har genererat så mycket energi och hög nivå.


Vilka stora utmaningar möter ni på jobbet?

JENS – Den bristande tiden. Jag startade företaget 2008, och tycker fortfarande det är svårt att hitta rätt prioritering. Viljan är starkare än organisationsinsikterna. Erik är bra på att säga ifrån på ett sunt sätt, för att hitta en bra balans och inse vad som är realistiskt. Det är inspirerande.

ERIK – Det är en utmaning att hålla sig pigg och fräsch, och bibehålla en bra energi. Viktigt att inte glömma att man behöver må bra för att göra ett bra jobb.

”Så småningom har jag märkt att jag inte längre har ont i kroppen efter att ha suttit en hel dag, så som det kunde vara i andra stolar.”

Vad behöver du för att göra ett bra jobb?

JENS – En kund som har förtroende för oss och ger plats för vår profession. Någon som ser långsiktigt på relationen, är nyfiken och vill framåt.

ERIK – Viktigt att man kan känna frihet i hur man tar sig an en uppgift, förtroende för att vi löser det på ett bra sätt. Då kan man känna lust och glädje i arbetet.


Vad behöver ni för att må bra?

JENS – Balans. Mellan framgång och motstånd, rörelse och vila. Lagom utmaning.

ERIK – För mig är det viktigt att vara ute mycket. Jag behöver frisk luft och andra vyer, snälla människor som jag tycker om, och som tycker om mig tillbaka. Man behöver inte så mycket mer.


Vad gör ni när ni inte arbetar?

ERIK – Jag är helst ute i naturen med ett tält och ett spritkök. När jag är ledig kan det slå mig ibland: ”Tänk att man skulle kunna vara inne nu, vad tråkigt det vore.”

JENS – Jag gillar mat, och testar gärna allt från nya gatukök till fina restauranger. Och så springer jag ganska mycket, det har alltid varit en del av mitt liv. Älskar outforskade platser, är nyfiken på andra människor och kulturer. Och hänger med barnen, såklart!

Jens Fager

Designer och ägare av Jens Fager AB.

Bakgrund
Master Interior architecture and design, Konstfack och Tohoku University of Art and Design, Japan.

Bor
Ängelholm.

Intressen
Löpning, mat, resor och barnen.

Erik Arnell

Designer på Jens Fager AB.

Bakgrund
Master i Industridesign vid Lunds universitetet.

Bor
Malmö.

Intressen
Natur och friluftsliv.

Malmstolen Active R3


Serie
Active. Självinställande stolar för flera användare och medellångt sittande.

Användning
Perfekt för mötesrum och arbetsstationer med flera användare som inte sitter ner hela dagen. Ryggstödets fjädrade system och gungans självbalanserande funktion positionerar dig automatiskt i en ergonomiskt korrekt sittställning.

Detalj i fokus
Syncro Active-gunga och rygg i självformande ZenXit gör att R3 passar upp till 95 % av alla användare.

Läs mer

Låna en Malmstol och upplev skillnaden

Låna en stol