Malmstolens ergonomiska hörnstenar

Våra arbetsplatser förändras och våra vanor med dem. Något som inte förändras är människans anatomi och kroppens behov av stöd, avlastning, avslappning och rörelse vid sittande. Vetenskapen bakom våra stolar baseras därför på omfattande internationell forskning inom belastningsergonomi – allt för att du ska må lika bra när du kommer hem från jobbet som när du kom dit på morgonen.

Människan är en komplex varelse uppbyggd av flera olika system som alla är beroende av varandra. Vid sittande är det främst ryggrad, nervsystem samt rygg- och bålmuskulatur som samverkar för att motverka tyngdkraften som konstant belastar kroppen rakt nedåt. Slappnar du av i nacken kommer huvudet vilja falla framåt och lutar du dig åt något håll känner du direkt av hur tyngdkraften utsätter vissa delar av kroppen för extra belastning. Exponeras ett område för statisk belastning under en längre tid blir musklerna stela och fortsätter vi uppstår till slut belastningsskador. Sittandets ergonomi handlar därför om att finna en perfekt balans mellan rörelse, avslappning, stöd och avlastning. Det är enkel fysik och något vi måste förhålla oss till.

Ett balanserat sittande

I utvecklingen av våra stolar utgår vi alltid från den senaste forskningen inom belastningsergonomi. Baserat på vetenskapligt belagd fakta och tester är en bakåtlutad sittställning den position som är överlägset mest skonsam för kroppen. Stolen placerar din kropp i jämvikt så att huvudet kan vila balanserat på axlarna – gärna mot ett justerbart nackstöd. Ryggstödet bibehåller ryggens naturliga S-kurvatur och trycket fördelas över största möjliga yta vilket avsevärt förbättrar blodcirkulationen. Stolens gunga följer även kroppen vilket främjar användarens dynamiska arbetsställning och arbetsrörelser.

 • Stöd

  Utan stöd sjunker kroppen ihop, även om vi försöker hitta lämpliga arbetsställningar. Ett individuellt inställt ryggstöd håller överkroppen naturligt upprätt vilket minimerar muskelansträngningen och fördelar belastningen jämnt över ryggens diskar. För att få bästa förutsättningar rekommenderas även ett justerbart nackstöd att vila huvudet mot.

 • Avlastning

  När vi sitter är det främst överkroppen som belastas, men via kunskap inom belastningsergonomi, så vet man att om ryggen får hjälp att bibehålla sin s-kurvatur minskar belastningen avsevärt. I kombinationen av ett ryggstöd som naturligt följer kroppen och ett specialutvecklat säte som fördelar vikten över en så stor yta som möjligt uppnås optimal avlastning.

 • Avslappning

  Våra stolar förhindrar att du behöver spänna muskulaturen för att hålla dig upprätt. När musklerna är avslappnade och vikten fördelad över en större yta förbättras blodcirkulationen vilket leder till bättre närings- och syreutbyte i kroppen. Du blir piggare och kan fokusera längre.

 • Rörelse

  Våra kroppar vill röra sig, där våra stolar följer kroppen naturligt när vi exempelvis sträcker oss efter telefonen, flyttar närmare skrivbordet eller lutar oss tillbaka. När stöd, avlastning och avslappning kombineras med rörelse stimuleras blodcirkulationen ytterligare.

Varför en Malmstol?

 • 1/

  Alla våra stolar främjar blodtillförseln till muskler, hjärna, hjärta, lungor och matsmältning. Du får en avslappnad position som håller dig pigg och fokuserad, även under längre sittningar.

 • 2/

  Den bakåtlutade sittställningen är odiskutabelt den ställning som är mest skonsam för kroppen och minskar fel belastning. En individuellt inställd stolsrygg med ett kompletterande nackstöd ger både ryggrad och diskar optimala förutsättningar för att undvika skador.

 • 3/

  Genom att försätta kroppen i jämvikt mot tyngdlagen minskar muskelansträningen i nack-, rygg- och bålmuskulaturen. Detta förhindrar överansträngning i berörda muskelgrupper och minskar risken för belastningsskador.

 • 4/

  Vi har modeller för alla typer av kontor, från Individual-seriens avancerade och personligt kalibrerade stolar till Active-seriens självanpassande sittlösningar för det aktivitetsbaserade kontoret.

Få ut det mesta av din Malmstol

Lär dig mer om kontorsergonomi och hur du anpassar din arbetsplats.

Läs mer